Punten ter overweging:
1. Om discussies te voorkomen over de invulling van consumentenrecht is het verstandig om de werkwijze van de koopovereenkomst vast te leggen. Het uitgangspunt blijft redelijkheid en billijkheid.
2. Leg op voorhand vast hoe om te gaan met behandelkosten bij ziektes. De verschillen tussen dierenartsenpraktijken kunnen enorm zijn voor een zelfde soort behandeling.
Wordt de hond ziek of is er een ander probleem?
Meld het dan zo snel mogelijk bij de fokker!
Geef hem een kans om het probleem op te lossen.
Ziektes
Wordt de pup binnen 6 maanden ziek: Dan wordt ervan uit gegaan dat het probleem er al was bij de aankoop. Het is dan aan de fokker om te bewijzen dat dit niet zo is. Als hij dit niet kan bewijzen, dan heeft de consument recht op herstel of vervanging. Is herstel of vervanging niet mogelijk? Dan kun je de koopovereenkomst ontbinden. Dat betekent dat de hond teruggaat naar de verkoper. En dat je recht hebt op teruggaaf van je geld
Wordt de hond later dan 6 maanden ziek: Dan moet de consument aannemelijk maken dat het gebrek al bij aankoop aanwezig was.
Welke kosten worden gedekt?
Bij ‘herstel’ van een pup kun je denken aan een vergoeding van (een deel van) behandeling kosten. Dit zijn kosten waarmee de ‘tekortkoming’ wordt weggenomen. Naast operatiekosten heb je misschien ook gevolgschade, zoals dierenartskosten. Deze kosten kun je eisen als de ziekte of ‘het gebrek’ de fokker kan worden toegerekend.
Dat is het geval als een fokker onzorgvuldig met dieren fokt of houdt. Bijvoorbeeld als hij weet dat er erfelijke aandoeningen zijn binnen de fokpopulatie en niet de nodige inspanning heeft gedaan om deze te voorkomen.
In de koopovereenkomst leggen we vast hoe om te gaan met eventuele vergoedingen
Hoogte van de vergoeding:
- Tarieven tussen behandelaars kunnen enorm verschillen:
- daar waar sprake is van vergoeding wordt uitgegaan van wat voor de fokker de kosten zouden zijn bij zijn, of een door hem aangewezen dierenarts. Het staat de koper vrij te kiezen voor een behandelaar. De keuze moet dat de vergoeding door de fokker niet meer zal zijn dan bij een door hem gekozen dierenarts.
- Indien de kosten hoger zijn dan 50% van het aankoopbedrag van de pup kan zowel de koper als verkoper kiezen voor koopontbinding.
NB: Als één van de partijen kiest voor koopontbinding, dan is dit leidend en moet andere hierin meegaan. Hond gaat dan terug naar de fokker. De fokker is verplicht de hond de nodige zorg te verlenen. - Uitgesloten van koopovereenkomst is ongewenst gedrag van de pup met die verstanden dat als kort na aankoop er niet gewenst gedrag wordt vertoond gerelateerd aan onvoldoende socialisatie. in dat geval kan koper kiezen voor koopontbinding.
Het is vervelend als zaken niet lopen zoals bedoeld. Het is erg belangrijk dat partijen open met elkaar het gesprek aan blijven gaan. Van de fokker mag coulance worden verwacht.